Jdi na obsah Jdi na menu
 


něco málo o skupině 1.

26. 5. 2011

 Iron Maiden je anglická heavymetalová skupina založená v roce 1975 baskytaristou Stevem Harrisem. Kapela se stala legendární nejen díky své hudbě, ale také kvůli svému maskotovi Eddiemu

Historie

Historie kapely Iron Maiden se začala psát v roce 1970, kdy se spolu poprvé setkali Steve Harris a Dave Murray.

V 70. letech měla kapela proměnlivé složení. Skupinu v té době hlavně ovlivňovala hudba Deep PurpleJudas PriestYesBlack SabbathLed ZeppelinQueen a Wishbone Ash. Iron Maiden začali hrát a vystupovat ve složení Paul Day, který zpíval, a Terry Rance hráli na kytary, Steve Harris na baskytaru a na místě bubeníka se usadil Ron Matthews. V roce 1977 se v kapele objevil klávesista Tony Moore.

V roce 1977 se  formovalo stálé složení, v kapele byl kytarista Dave Murray a bubeník Doug Sampson. V následujícím roce se k Iron Maiden přidal zpěvák Paul Di'Anno. O rok později vydala kapela jednu z nejslavnějších demo nahrávek celé historie tvrdé hudby. Jediným postem, na kterém se členové střídali jako na běžícím pásu, bylo místo druhého kytaristy. To natrvalo obsadil v roce 1980 Adrian Smith, přítel Davea Murrayho z dětství. 

80.léta


O rok později vydala kapela album Killers. Nachází se na něm většinou písně, které se nevešly na debutovou desku. Nově napsanými skladbami jsou pouze Murders in the Rue Morgue a titulní Killers. Album se však tak dobře jako první neprodávalo.Na počátku 80. let kapela vydala své první album Iron Maiden.  Nové vlny britského heavy metalu. Ve stejném roce dělali předkapelu na turné skupiny Kiss.

 V roce 1982 z dílny Iron Maiden vzešlo album, které se stalo pro kapelu velikým krokem vpřed. Jmenovalo se The Number of the Beast, je to jedna z nejlegendárnějších desek celé heavy metalové historie a nejznámější deskou skupiny. Největším překvapením však bylo, kam se vyhouplo v prodejnosti, kde se na čas objevilo na prvním místě. Úspěch byl  větší, že jím bylo docíleno novým zpěvákem. Bruce Dickinson se totiž proslavil díky svému hlasu a patří k nejlepším heavy metalovým zpěvákům na světě.

V následujícím roce kapela vydala album Piece of Mind, které bylo podobně jako The Number of the Beast oceněno platinovou deskou. Na albu Piece of Mind se nachází další kultovní píseň – The Trooper. Rok 1984 se nesl ve znamení desky Powerslave, k nejznámějším skladbám, které jsou na ní obsaženy, patří singly Aces High a 2 Minutes to Midnight. Album byla propagována mamutím turné, které skončilo po 190 koncertech.

V roce 1985 nevydala kapela studiové album,  ale vyšlo živé album Live After Death, které přineslo záznam koncertu právě z obrovského turné k předchozímu albu. O rok později skupina vydala desku Somewhere in Time.

Z kruhu se kapela dostala v roce 1988 vydáním alba Seventh Son of a Seventh Son, kde byly použity i klávesy. Album bylo pojato jako koncepční, vzešly z něj čtyři singly: Can I Play with MadnessThe Evil That Men DoThe Clairvoyant a Infinite Dreams, všechny se objevily v první desítce hitparády singlů.  Během turné hrála kapela také na festivalu Monsters of Rock v obci Castle Donington v Anglii.

90.léta

 Ve stejném roce vyšlo ještě album No Prayer for the Dying, které však příliš velkou díru do světa neudělalo.Jedná se zatím o jediný singl Iron Maiden, který se na první místo dostal. Tuto píseň napsal Bruce Dickinson a objevila se na soundtracku k filmu Noční můra v Elm Street 5. V roce 1992 vyšlo album Fear of the Dark, velmi známou písní z tohoto alba je stejnojmenná skladba, kterou kapela často hraje na svých koncertech. Úspěch zaznamenal singl Be Quick or Be Dead, který se dostal na druhé místo v hitparádě singlů.

V roce 1993 zasáhla do srdce všechny fanoušky Iron Maiden velmi špatná a smutná zpráva.  Jeho hlas ještě zazněl na albech A Real Live One a A Real Dead One, které poté vyšly jako jedno album pod názvem A Real Live Dead One, a na albu Live at Donington, všechna byla vydána .

V roce 1994 se stal  členem Iron Maiden. O rok později vyšlo album The X Factor, které však působilo oproti předchozím albům spíš jako propadák. Skalní fanoušci kapely si nemohli zvyknout na nového zpěváka, ne že by byl špatný, spíš byl jiný . Tuto éru ukončilo album Virtual XI, které zaostalo i za The X Factor. Sice jsou na něm známé písně Futureal a The Clansman. Většina fanoušků si však album nekoupila hlavně kvůli velmi kritizovanému singlu The Angel and the Gambler

Nové tisíciletí

V roce 2003 kapela vydala studiové album Dance of Death.